Acasă » Archives for Alexandru Olariu
Autor

Alexandru Olariu

Publicitate

Sezonul se deschide sâmbăta aceasta, când se așteaptă să se formeze până la 13 ciclonii și să se dubleze numărul de ciclonii care vor atinge uscat.

Sezonul 2024 al uraganelor din Oceanul Atlantic, care începe oficial sâmbăta aceasta, se preconizează că va fi unul dintre cele mai active și intense din ultimele decenii, fiind așteptate să se formeze până la 13 uragane și existând temeri că numărul ciclonilor care vor atinge pământul ar putea fi dublu față de cel obișnuit.

Este o prognoză atât de ridicată încât administratorul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), Rick Spinard, a declarat că este „cea mai ridicată prognoză privind sezonul de uragane pe care NOAA a emis-o vreodată”.

NOAA a avertizat că există 85% șanse ca sezonul de uragane să fie peste normal, cu 17 până la 25 de furtuni numite și opt până la 13 uragane, inclusiv patru până la șapte uragane majore.

Aceste cifre sunt cu mult peste media sezonieră de 14 furtuni numite și șapte uragane, inclusiv trei uragane majore, care, dacă se vor realiza, ar putea face ca sezonul uraganelor din Atlantic din acest an să fie unul dintre cele mai grave din ultimele decenii.

Maria Torres, meteorolog al NOAA și director de comunicare al Serviciului Național de Meteorologie, a declarat pentru Efe că „un factor foarte important care favorizează dezvoltarea sistemelor tropicale în această vară și toamnă este temperatura caldă a oceanelor”.

Pagini: 1 2

Publicitate

Acești viermi policheți marini, din familia Amphinomidae, au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră.

Sunt foarte vorace, foarte colorați și carnivori, nu au dușmani, dacă se rup în două se regenerează și au spini ascuțiți. Sunt Hermodice carunculata, cunoscuți și sub numele de viermi de foc, iar în ultimii doi-trei ani valurile de căldură din timpul verii au făcut ca aceștia să se înmulțească enorm în mările din Sicilia, Apulia și Calabria.

Astfel, au devenit o specie invazivă care amenință activitatea pescarilor și animalele care trăiesc în rezervațiile naturale marine, inclusiv coralii. Acesta este motivul pentru care sunt luate în vizor de către biologii de la laboratorul Institutului Național de Oceanografie și Geofizică Experimentală (OGS).

Viermii de foc sunt foarte colorați și măsoară în medie între 20 și 30 de centimetri lungime, în unele cazuri putând ajunge chiar și la un metru. „Au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră”, spune Michela D’Alessandro, care împreună cu colegii săi Valentina Esposito și Marco Graziani studiază această specie.

Pagini: 1 2

Publicitate

Revărsarea de gheață prognozată din Groenlanda în scenariul actual de încălzire globală „este comparabilă cu un eveniment Heinrich de nivel mediu”.

Un studiu publicat în revista Science a realizat o comparație între ratele de topire a icebergilor în timpul evenimentelor Heinrich și previziunile actuale pentru stratul de gheață din Groenlanda. În paleoclimatologie, evenimentele Heinrich sunt cunoscute ca o serie de evenimente sau episoade care au avut loc în timpul ultimei ere glaciare, când valuri de aisberguri s-au desprins de ghețari pentru a invada Atlanticul de Nord, împinse de curenții oceanici.

Yuxin Zhou, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la UC Santa Barbara, a constatat că fluxul de gheață din Groenlanda prevăzut în scenariul actual de încălzire globală „este la fel ca un eveniment Heinrich de nivel mediu”.

Zhou a comparat viteza icebergurilor care se desprind din calota glaciară a Groenlandei cu fluxul de gheață din timpul evenimentelor Heinrich, ultima dată când s-a prăbușit AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), care temperează clima în Europa de Vest.

Pagini: 1 2

Publicitate

Anul trecut, Spania a produs peste 50% din energia sa din surse regenerabile.

Firma de consultanță Neture Impact a organizat evenimentul Impact Day, unde a reunit companii din diferite sectoare pentru a discuta despre impactul pe care aceste entități îl vor avea în viitor asupra societății. Printre participanți s-au numărat: Beatriz Corredor, președinte al Redeia; Pedro Fresco, director al Avaesen; David Pérez, vicepreședinte al relațiilor cu părțile interesate la Cabify; Marta Grasa, director de marketing și comunicare la Aldi; Óscar Hernández, director de relații publice și comunicare la Pascual; Marta Aisa, director de operațiuni bancare responsabile la Santander; Alberto Knapp, președinte al VML Spania; și Xavier Vallés, director general al Neture Impact.

Progresul energiilor regenerabile a fost una dintre temele principale ale zilei. „Obiectivul este de a însoți Spania și Europa în transformarea către un sistem electric mai decarbonizat, integrând masiv energiile regenerabile și promovând o dezvoltare industrială care să fie, de asemenea, decarbonizată”, a declarat Beatriz Corredor, președintele Redeia. De fapt, Redeia a încheiat anul trecut cu peste 50% din energia sa generată din surse regenerabile, marcând o piatră de hotar în industrie, potrivit declarației Neture Impact.

Compania de consultanță spune că marea perturbare din sectorul energetic vine din cauza scăderii dramatice a prețurilor pentru energiile regenerabile și baterii. În ultimele 18 luni, prețul bateriilor din China s-a înjumătățit, iar această tendință este de așteptat să ajungă în Europa, la fel cum s-a întâmplat cu energia solară. Criza petrolului a determinat adoptarea energiilor alternative, iar astăzi, nevoia socială continuă să fie motorul acestor transformări.

Pagini: 1 2

Publicitate

Proprietarii de terenuri nu sunt obligați să strângă dejecțiile animalelor pe câmp, dar trebuie să facă acest lucru atunci când acestea își fac nevoile în sat, pe drum sau în spațiile publice.

Boca de Huérgano este o comună din León care cuprinde nouă sate și are aproximativ 435 de locuitori. Potrivit „El periódico de España”, mulți dintre aceștia se ocupă cu creșterea animalelor și sunt în război cu primăria care îi guvernează din cauza unei noi legi care afectează cele peste 15 ferme de creștere a animalelor din zonă.

Potrivit acestei noi legi, care reglementează „îngrijirea animalelor în exploatarea, transportul, experimentarea și sacrificarea lor”, crescătorii de animale sunt obligați să „îndepărteze excrementele animalelor atunci când acestea se află pe drumurile publice sau în spațiile publice”. Acest lucru nu înseamnă că proprietarii de animale trebuie să strângă excrementele animalelor de pe câmp, dar trebuie să facă acest lucru atunci când acestea își fac nevoile în sat, pe drum sau în spații publice.

Pagini: 1 2

Publicitate

Călătoria, care ar fi avut loc la bordul navei spațiale SpaceX a lui Ilon Musk, ar fi trebuit să aibă loc în 2023.

Yusaku Maezawa, omul de afaceri japonez care conduce ceea ce ar fi trebuit să fie prima călătorie turistică pe Lună, a anulat misiunea „dearMoon”, la care urma să se alăture, printre alți artiști, DJ-ul Steve Aoki, după ce a devenit „neviabilă”. și „incertă pe termen scurt”, au confirmat luni cei implicați în acest proiect.

Călătoria, care ar fi trebuit să aibă loc la bordul navei spațiale SpaceX a lui Ilon Musk , trebuia să aibă loc în 2023, dar a fost amânată în noiembrie anul trecut și, în cele din urmă, Maezawa, fondatorul celei mai mari afaceri de retail online de modă din Japonia, Zozo (ZozoTown), a decis să o anuleze.

„Lansarea în 2023 a devenit imposibilă și, fără o certitudine clară cu privire la calendarul pe termen scurt, este cu mare regret că Maezawa a luat decizia inevitabilă de a anula proiectul”, se arată într-o declarație postată pe DearMoon, care nu intenționează să ofere informații. detalii despre anularea călătoriei.

Maezawa a scris pe contul personal de socializare X: „Nu pot să îmi planific viitorul în această situație și mă simt groaznic să îi fac pe membrii echipei să aștepte mai mult, de unde și decizia dificilă de a anula în acest moment”.

Pagini: 1 2

Publicitate

La Niña se referă la răcirea pe scară largă a suprafeței oceanului în partea centrală și estică a Oceanului Pacific ecuatorial.

Fenomenul El Niño 2023/24, care a contribuit la creșterea temperaturilor globale și la fenomene meteorologice extreme în întreaga lume, dă semne că se încheie, iar faza sa rece este posibil să apară în cursul acestui an.

Acest lucru este prezis de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenția ONU specializată în vreme, climă și apă, în ultima actualizare a buletinului El Niño/La Niña Today.

Buletinul, publicat în această luni, indică faptul că, între iunie și august, există o probabilitate de 50% de apariție a unor condiții neutre de El Niño și o tranziție către La Niña. Probabilitatea apariției condițiilor La Niña crește la 60 la sută între iulie și septembrie și la 70 la sută între august și noiembrie.

La Niña se referă la răcirea pe scară largă a suprafeței oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial și la schimbări în circulația atmosferică tropicală, adică în vânturi, presiune și precipitații.

Efectele fiecărui episod La Niña variază în ceea ce privește intensitatea, durata, perioada din an în care se dezvoltă și interacțiunile cu alte moduri de variabilitate a climei. În multe locuri, în special la tropice, La Niña are un efect opus asupra climei față de El Niño.

Cu toate acestea, fenomenele climatice naturale, precum El Niño și La Niña, apar acum în contextul schimbărilor climatice antropogene, care determină creșterea temperaturilor globale, exacerbând fenomenele meteorologice și climatice extreme și afectând modelele sezoniere și de temperatură. la OMM.

Pagini: 1 2

Publicitate

Această piatră de hotar este ceva fără precedent în istoria explorării spațiale.

Sonda chineză Chang’e-6 a decolat cu succes de pe Lună, livrând eșantioane prelevate de pe partea din spate a satelitului terestru, o etapă fără precedent în explorarea spațială, a anunțat marți presa de stat a țării.

Această piatră de hotar reprezintă un nou pas în ambițiosul program spațial al Chinei , care a devenit deja prima țară care a plasat o sondă pe această parte a Lunii și intenționează să trimită o misiune cu echipaj uman pe satelit în 2030 .

„Modulul de decolare al sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafața lunară marți dimineață, livrând eșantioane colectate pe partea din spate a Lunii ”, a relatat agenția de presă de stat Xinhua, citând administrația Agenției Naționale Spațiale Chineze . (CNSA).

„Misiunea a trecut testul de temperatură ridicată pe partea din spate a Lunii”, a confirmat agenția spațială chineză.

Analiza mostrelor colectate va permite oamenilor de știință să „ aprofundeze studiul formării și evoluției istorice a Lunii”, a declarat Ge Ping, un purtător de cuvânt al misiunii, citat de Xinhua.

De asemenea, va furniza informații despre „originea sistemului solar (…) și va fi cea mai bună bază pentru viitoarele misiuni de explorare”, a adăugat el.

Pagini: 1 2

Publicitate

Privighetoarea cu gât roșu, un tip de pasăre care a sosit în Spania din Africa, este pasărea care a ajuns cu amputări.

O echipă științifică condusă de Stațiunea Biologică Doñana (EBD-CSIC) a descoperit de ce unele păsări migratoare ajung în Spania cu degetele de la picioare amputate: explicația este dată de o furnică legionară africană care se atașează de picioarele privighetorii cu gât roșu, un tip de pasăre care ajunge în Spania din Africa.

Cercetătorii au analizat probele medico-legale pentru a documenta această „interacțiune curioasă” între păsări și furnici, în care ambele părți ies „prost”, a precizat marți Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC) într-un comunicat.

Acest studiu a fost realizat în zona naturală Doñana (Huelva), în cadrul unui program de monitorizare pe termen lung axat pe o pasăre migratoare nocturnă, privighetoarea cu gât roșu.

În populația studiată, s-a constatat că în fiecare an, la privighetori lipseau părți dintr-un deget sau degete complete de la unul sau ambele picioare, lucru care se întâmplă și la alte specii migratoare, deși cauza amputărilor a fost întotdeauna un „mister”.

Pagini: 1 2

Publicitate

Imaginea lui Anders, care a murit la vârsta de 90 de ani, ne-a oferit prima vedere la distanță a planetei

Fostul astronaut al misiunii Apollo 8 William Anders , care în 1968 a realizat fotografia emblematică în care se vede Pământul ridicându-se deasupra orizontului lunar, a murit vineri la vârsta de 90 de ani când avionul de mici dimensiuni cu care călătorea s-a prăbușit în Seattle , a confirmat NASA.

„În 1968, în timpul misiunii Apollo 8, Will Anders a oferit omenirii unul dintre cele mai prețioase daruri pe care le poate oferi un astronaut. „El a vizitat pragul Lunii și ne-a ajutat pe toți să vedem altceva: pe noi înșine”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în programul Apollo 8.” Contul X al agenției. „El a întruchipat lecțiile și scopul explorării. Ne va lipsi”, a mai spus acesta.

Potrivit postului NBC, Paza de Coastă americană a fost notificată vineri despre un incident petrecut între Orcas Island și Johns Island, în statul Washington, cu privire la un avion de mici dimensiuni care s-a scufundat după ce s-a prăbușit în apă. Nu se știa deocamdată câte persoane se aflau la bordul aeronavei.

Pe 24 decembrie 1968, Anders, împreună cu astronauții Frank Borman, care era comandantul misiunii, și Jim Lovell, au devenit primii care au orbitat în jurul Lunii și primii care au fost martori ai imaginii surprinse în celebra fotografie.

În timp ce nava spațială se afla în procesul de rotire, Anders a realizat această fotografie iconică, „Earthrise”, care arată Pământul ridicându-se deasupra orizontului Lunii. Fotografia a oferit prima imagine a planetei de la o distanță mare.

Pagini: 1 2

Publicitate

Articole mai noi