Acești viermi policheți marini, din familia Amphinomidae, au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră.
Publicitate
Sunt foarte vorace, foarte colorați și carnivori, nu au dușmani, dacă se rup în două se regenerează și au spini ascuțiți. Sunt Hermodice carunculata, cunoscuți și sub numele de viermi de foc, iar în ultimii doi-trei ani valurile de căldură din timpul verii au făcut ca aceștia să se înmulțească enorm în mările din Sicilia, Apulia și Calabria.
Astfel, au devenit o specie invazivă care amenință activitatea pescarilor și animalele care trăiesc în rezervațiile naturale marine, inclusiv coralii. Acesta este motivul pentru care sunt luate în vizor de către biologii de la laboratorul Institutului Național de Oceanografie și Geofizică Experimentală (OGS).
Viermii de foc sunt foarte colorați și măsoară în medie între 20 și 30 de centimetri lungime, în unele cazuri putând ajunge chiar și la un metru. „Au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră”, spune Michela D’Alessandro, care împreună cu colegii săi Valentina Esposito și Marco Graziani studiază această specie.