Acasă » Sănătate
Categorie:

Sănătate

Publicitate

Un studiu american a identificat utilizarea TikTok și Instagram ca platforme importante pentru vânzarea și distribuția ilicită de țigări electronice, pachete de nicotină și canabis ascunse în alte produse.

Fără îndoială, utilizarea țigărilor electronice în rândul celor mai tineri a devenit o tendință mondială . În timp ce alcoolul este în continuare substanța cea mai consumată în rândul adolescenților, vaperii cedează locul acestei băuturi. Dar cum poate acest produs să continue să spargă barierele?

Nicotine and Tobacco Research notează că platformele de socializare, cum ar fi TikTok și Instagram, sunt folosite pentru a ocoli politicile de reglementare a țigărilor electronice pentru a vinde și distribui ilegal țigări electronice, pachete de nicotină și canabis la nivel internațional către un public tânăr.

„Utilizatorii TikTok din întreaga lume încalcă legile locale, statale și federale prin vânzarea de țigări electronice ascunse în interiorul altor produse sau în pachete care nu pot fi detectate”, se arată într-una dintre concluziile investigației.

Rosa Maria Gomez din Spania, specialist al Serviciului de Pneumologie al Spitalului Universitar Gregorio Marañón din Madrid, explică faptul că utilizarea țigărilor electronice „devine din ce în ce mai populară, utilizarea lor a crescut dramatic în ultimii ani, deoarece există o credință falsă că este mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale” .

Pagini: 1 2

Publicitate

Potrivit unui nou raport privind nevoia de medici specialiști pentru perioada 2023-2035, acesta precizează că, deși există un deficit de medicină de familie și comunitară, se așteaptă ca această specialitate să crească în 2029.

Ministerul Sănătății tocmai a publicat un nou raport privind necesarul de profesioniști în sănătate pentru perioada 2023-2035, care reflectă faptul că în prezent există un deficit global de 5.874 de profesioniști în sistemul sanitar, deși, potrivit studiului, acesta este așteptat peste opt ani. „un mic excedent” care va crește la 2,5 la sută în 2035 .

În cazul medicinei de familie și comunitare, deficitul actual este de 4502 medici, iar această cifră, potrivit raportului, va crește la 5496 de specialiști în 2029, deși de anul viitor „va începe să se schimbe semnul de la deficit la echilibru ( în jurul unui deficit de aproximativ 2100 de medici de familie în 2035, un deficit de mai puțin de 5% ) ”.

Raportul, pregătit din nou de Patricia Barber și Beatriz González López-Valcarcel de la Universitatea din Las Palmas, indică faptul că această actualizare a celui precedent, realizat la mijlocul celui de-al cincilea val al Covid și publicat în ianuarie 2022. , „colectează noi date privind angajarea medicilor în SNS până la 28 februarie 2023, odată ce situația pandemică s-a încheiat și după stabilizarea personalului sanitar consolidat pentru a-i face față”.

Pentru prima dată, Alianța Spaniolă pentru Asistență Medicală Privată (ASPE) , asociația de asistență medicală privată din Spania, care reunește aproape 1.300 de organizații și reprezintă mai mult de 80% din centrele spitalicești private din țară, colaborează cu studiul, furnizând informații privind ocuparea medicală primară în sectorul privat .

„Aceasta este o nouă și valoroasă sursă de informații care contribuie la o mai bună evaluare a numărului și distribuției medicilor care lucrează în rețeaua privată. Deși datele complete nu sunt disponibile din Registrul de stat al profesioniștilor din domeniul sănătății , datele privind ocuparea forței de muncă a cadrelor medicale în rețeaua privată se vor baza pe estimări și, prin urmare, sunt supuse erorilor și incertitudinilor”, notează autorii.

Raportul subliniază prevalența muncii cu fracțiune de normă în practica privată, ceea ce o face compatibilă cu munca în rețeaua publică. Mai exact, există 14 specialități în care peste 75% dintre medicii cu fracțiune de normă lucrează în rețeaua privată.

Pagini: 1 2

Publicitate

Cercetătorii WHIO au dezvoltat un nou sistem de detectare a semnalelor tumorale în sânge care arată la pacienții cu diferite tipuri de cancer metastatic dacă aceștia răspund la medicamentele de imunoterapie.

Detectarea unor fragmente mici de ADN derivat din tumori care circulă în sângele pacienților poate fi utilă atât pentru a afla dacă aceștia au cancer în stadii foarte incipiente, cât și pentru a afla dacă un anumit medicament reușește să controleze boala.

Aceste tehnici de detectare a sângelui, cunoscute în jargonul științific sub numele de biopsii lichide, pot fi cruciale atunci când vine vorba de prescrierea unui tratament. Acesta este cazul imunoterapiei, o abordare care a îmbunătățit tratamentul multor tipuri de tumori, dar care nu aduce beneficii egale tuturor pacienților (se estimează că funcționează în 30% din cazuri). De aici interesul de a afla cât mai repede dacă un pacient răspunde sau nu la această strategie terapeutică.

În acest scop, o echipă de oameni de știință de la Institutul de Oncologie Vall d’Hebron (VHIO) din Barcelona a dezvoltat o nouă tehnică de biopsie lichidă ultrasensibilă pentru a prezice și monitoriza răspunsul la imunoterapie la pacienții cu diferite tipuri de cancer. Rezultatele acestei lucrări au fost prezentate astăzi, marți, în cadrul unei sesiuni orale la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago.

Studiul face parte din Programul cuprinzător de imunoterapie și imunologie a cancerului (CAIMI) al VHIO, finanțat de Fundația BBVA , condus de Rodrigo Toledo , șeful Grupului de biomarkeri și dinamică clonală al VHIO, și Elena Garralda . director al Unității de cercetare în domeniul terapiei moleculare a cancerului din cadrul UITM-CaixaResearch.

Pagini: 1 2

Publicitate

Organizația Mondială a Sănătății a raportat primul deces al unei persoane infectate cu gripa aviară H5N2.

Vestea a căzut ca o bombă asupra unei țări care încă suferă de mahmureala de după alegerile prezidențiale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat primul deces al unei persoane infectate cu gripa aviară H5N2. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 59 de ani, locuitor al statului Mexico, care a fost internat în capitală și „nu avea antecedente de contact cu păsări de curte sau alte animale”, a certificat OMS, care a stabilit că riscul de îmbolnăvire. virusul este scăzut în rândul populației.

O parte din surpriză, relatată imediat de presa locală, constă în faptul că victima fatală, care a decedat pe 24 aprilie, a fost, de asemenea, primul pacient diagnosticat cu infecția cu virusul H5 în Mexic.

Persoana decedată suferise deja de alte boli. El a rămas la pat timp de trei săptămâni înainte ca starea sa să se agraveze la 17 aprilie, cu probleme respiratorii, febră, greață, diaree și stare generală de rău. A fost internat abia pe 24 aprilie la Institutul Național de Boli Respiratorii Ismael Cocio Villegas, unde a murit câteva ore mai târziu.

Pagini: 1 2

Publicitate

Apariția simptomelor de ricoșeu și a disconfortului atunci când tratamentul antidepresiv este întrerupt este frecventă. Acum, un studiu publicat în The Lancet Psychiatry analizează frecvența acesteia.

Unul dintre riscurile administrării anumitor medicamente este întreruperea acestora. Atunci când este vorba de medicamente care creează o dependență mare, care îi fac pe pacienți dependenți de ele . Această dependență trebuie monitorizată în mod constant. Medicamentele din trusa de prim ajutor folosite în psihiatrie intră în această categorie.

O persoană care întrerupe un medicament antidepresiv are un risc de 15% de a se confrunta cu unul sau mai multe simptome de sevraj, numite și simptome de abstinență, cum ar fi amețeli, dureri de cap, greață, insomnie și iritabilitate, cauzate direct de întrerupere. Potrivit unei revizuiri sistematice și meta-analize publicate în The Lancet Psychiatry, acest procent corespunde uneia din șase persoane.

Pagini: 1 2

Publicitate