Potrivit unui nou raport privind nevoia de medici specialiști pentru perioada 2023-2035, acesta precizează că, deși există un deficit de medicină de familie și comunitară, se așteaptă ca această specialitate să crească în 2029.
Publicitate
Ministerul Sănătății tocmai a publicat un nou raport privind necesarul de profesioniști în sănătate pentru perioada 2023-2035, care reflectă faptul că în prezent există un deficit global de 5.874 de profesioniști în sistemul sanitar, deși, potrivit studiului, acesta este așteptat peste opt ani. „un mic excedent” care va crește la 2,5 la sută în 2035 .
În cazul medicinei de familie și comunitare, deficitul actual este de 4502 medici, iar această cifră, potrivit raportului, va crește la 5496 de specialiști în 2029, deși de anul viitor „va începe să se schimbe semnul de la deficit la echilibru ( în jurul unui deficit de aproximativ 2100 de medici de familie în 2035, un deficit de mai puțin de 5% ) ”.
Raportul, pregătit din nou de Patricia Barber și Beatriz González López-Valcarcel de la Universitatea din Las Palmas, indică faptul că această actualizare a celui precedent, realizat la mijlocul celui de-al cincilea val al Covid și publicat în ianuarie 2022. , „colectează noi date privind angajarea medicilor în SNS până la 28 februarie 2023, odată ce situația pandemică s-a încheiat și după stabilizarea personalului sanitar consolidat pentru a-i face față”.
Pentru prima dată, Alianța Spaniolă pentru Asistență Medicală Privată (ASPE) , asociația de asistență medicală privată din Spania, care reunește aproape 1.300 de organizații și reprezintă mai mult de 80% din centrele spitalicești private din țară, colaborează cu studiul, furnizând informații privind ocuparea medicală primară în sectorul privat .
„Aceasta este o nouă și valoroasă sursă de informații care contribuie la o mai bună evaluare a numărului și distribuției medicilor care lucrează în rețeaua privată. Deși datele complete nu sunt disponibile din Registrul de stat al profesioniștilor din domeniul sănătății , datele privind ocuparea forței de muncă a cadrelor medicale în rețeaua privată se vor baza pe estimări și, prin urmare, sunt supuse erorilor și incertitudinilor”, notează autorii.
Raportul subliniază prevalența muncii cu fracțiune de normă în practica privată, ceea ce o face compatibilă cu munca în rețeaua publică. Mai exact, există 14 specialități în care peste 75% dintre medicii cu fracțiune de normă lucrează în rețeaua privată.