Acasă » Miercuri
Categorie:

Miercuri

Publicitate

Sezonul se deschide sâmbăta aceasta, când se așteaptă să se formeze până la 13 ciclonii și să se dubleze numărul de ciclonii care vor atinge uscat.

Sezonul 2024 al uraganelor din Oceanul Atlantic, care începe oficial sâmbăta aceasta, se preconizează că va fi unul dintre cele mai active și intense din ultimele decenii, fiind așteptate să se formeze până la 13 uragane și existând temeri că numărul ciclonilor care vor atinge pământul ar putea fi dublu față de cel obișnuit.

Este o prognoză atât de ridicată încât administratorul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), Rick Spinard, a declarat că este „cea mai ridicată prognoză privind sezonul de uragane pe care NOAA a emis-o vreodată”.

NOAA a avertizat că există 85% șanse ca sezonul de uragane să fie peste normal, cu 17 până la 25 de furtuni numite și opt până la 13 uragane, inclusiv patru până la șapte uragane majore.

Aceste cifre sunt cu mult peste media sezonieră de 14 furtuni numite și șapte uragane, inclusiv trei uragane majore, care, dacă se vor realiza, ar putea face ca sezonul uraganelor din Atlantic din acest an să fie unul dintre cele mai grave din ultimele decenii.

Maria Torres, meteorolog al NOAA și director de comunicare al Serviciului Național de Meteorologie, a declarat pentru Efe că „un factor foarte important care favorizează dezvoltarea sistemelor tropicale în această vară și toamnă este temperatura caldă a oceanelor”.

Pagini: 1 2

Publicitate

Acești viermi policheți marini, din familia Amphinomidae, au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră.

Sunt foarte vorace, foarte colorați și carnivori, nu au dușmani, dacă se rup în două se regenerează și au spini ascuțiți. Sunt Hermodice carunculata, cunoscuți și sub numele de viermi de foc, iar în ultimii doi-trei ani valurile de căldură din timpul verii au făcut ca aceștia să se înmulțească enorm în mările din Sicilia, Apulia și Calabria.

Astfel, au devenit o specie invazivă care amenință activitatea pescarilor și animalele care trăiesc în rezervațiile naturale marine, inclusiv coralii. Acesta este motivul pentru care sunt luate în vizor de către biologii de la laboratorul Institutului Național de Oceanografie și Geofizică Experimentală (OGS).

Viermii de foc sunt foarte colorați și măsoară în medie între 20 și 30 de centimetri lungime, în unele cazuri putând ajunge chiar și la un metru. „Au toxine înțepătoare în peri care provoacă edeme, mâncărimi și febră”, spune Michela D’Alessandro, care împreună cu colegii săi Valentina Esposito și Marco Graziani studiază această specie.

Pagini: 1 2

Publicitate

Revărsarea de gheață prognozată din Groenlanda în scenariul actual de încălzire globală „este comparabilă cu un eveniment Heinrich de nivel mediu”.

Un studiu publicat în revista Science a realizat o comparație între ratele de topire a icebergilor în timpul evenimentelor Heinrich și previziunile actuale pentru stratul de gheață din Groenlanda. În paleoclimatologie, evenimentele Heinrich sunt cunoscute ca o serie de evenimente sau episoade care au avut loc în timpul ultimei ere glaciare, când valuri de aisberguri s-au desprins de ghețari pentru a invada Atlanticul de Nord, împinse de curenții oceanici.

Yuxin Zhou, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la UC Santa Barbara, a constatat că fluxul de gheață din Groenlanda prevăzut în scenariul actual de încălzire globală „este la fel ca un eveniment Heinrich de nivel mediu”.

Zhou a comparat viteza icebergurilor care se desprind din calota glaciară a Groenlandei cu fluxul de gheață din timpul evenimentelor Heinrich, ultima dată când s-a prăbușit AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), care temperează clima în Europa de Vest.

Pagini: 1 2

Publicitate

Anul trecut, Spania a produs peste 50% din energia sa din surse regenerabile.

Firma de consultanță Neture Impact a organizat evenimentul Impact Day, unde a reunit companii din diferite sectoare pentru a discuta despre impactul pe care aceste entități îl vor avea în viitor asupra societății. Printre participanți s-au numărat: Beatriz Corredor, președinte al Redeia; Pedro Fresco, director al Avaesen; David Pérez, vicepreședinte al relațiilor cu părțile interesate la Cabify; Marta Grasa, director de marketing și comunicare la Aldi; Óscar Hernández, director de relații publice și comunicare la Pascual; Marta Aisa, director de operațiuni bancare responsabile la Santander; Alberto Knapp, președinte al VML Spania; și Xavier Vallés, director general al Neture Impact.

Progresul energiilor regenerabile a fost una dintre temele principale ale zilei. „Obiectivul este de a însoți Spania și Europa în transformarea către un sistem electric mai decarbonizat, integrând masiv energiile regenerabile și promovând o dezvoltare industrială care să fie, de asemenea, decarbonizată”, a declarat Beatriz Corredor, președintele Redeia. De fapt, Redeia a încheiat anul trecut cu peste 50% din energia sa generată din surse regenerabile, marcând o piatră de hotar în industrie, potrivit declarației Neture Impact.

Compania de consultanță spune că marea perturbare din sectorul energetic vine din cauza scăderii dramatice a prețurilor pentru energiile regenerabile și baterii. În ultimele 18 luni, prețul bateriilor din China s-a înjumătățit, iar această tendință este de așteptat să ajungă în Europa, la fel cum s-a întâmplat cu energia solară. Criza petrolului a determinat adoptarea energiilor alternative, iar astăzi, nevoia socială continuă să fie motorul acestor transformări.

Pagini: 1 2

Publicitate

Proprietarii de terenuri nu sunt obligați să strângă dejecțiile animalelor pe câmp, dar trebuie să facă acest lucru atunci când acestea își fac nevoile în sat, pe drum sau în spațiile publice.

Boca de Huérgano este o comună din León care cuprinde nouă sate și are aproximativ 435 de locuitori. Potrivit „El periódico de España”, mulți dintre aceștia se ocupă cu creșterea animalelor și sunt în război cu primăria care îi guvernează din cauza unei noi legi care afectează cele peste 15 ferme de creștere a animalelor din zonă.

Potrivit acestei noi legi, care reglementează „îngrijirea animalelor în exploatarea, transportul, experimentarea și sacrificarea lor”, crescătorii de animale sunt obligați să „îndepărteze excrementele animalelor atunci când acestea se află pe drumurile publice sau în spațiile publice”. Acest lucru nu înseamnă că proprietarii de animale trebuie să strângă excrementele animalelor de pe câmp, dar trebuie să facă acest lucru atunci când acestea își fac nevoile în sat, pe drum sau în spații publice.

Pagini: 1 2

Publicitate