Supercomputerul a fost al 21-lea cel mai puternic computer în 2016 și a costat peste 25 de milioane de dolari pentru a fi produs. Cineva l-a cumpărat la licitație pentru mai puțin de jumătate de milion de euro.
Publicitate
Majoritatea computerelor și telefoanelor mobile își pierd rapid valoarea . La câțiva ani după ce au fost scoase la vânzare, acestea pot fi găsite cu ușurință pe piața second-hand pentru o fracțiune din prețul lor inițial. Acest lucru este logic, puterea procesorului, viteza memoriei și alte capacități cresc aproape în fiecare an.
Aceeași lege se aplică și în cazul supercomputerelor mari, mașini care pot costa zeci de milioane de dolari și care sunt folosite în cercetare, iar licitația din această săptămână a ceea ce a fost recent unul dintre cele mai puternice computere din lume a fost o dovadă în acest sens.
Guvernul SUA a dorit să scape de supercomputerul Cheyenne, care a fost pus în funcțiune în 2016 și al cărui preț de producție la vremea respectivă ar fi putut fi de aproape 25 de milioane de dolari. Opt ani mai târziu, cumpărătorul l-a achiziționat pentru doar 480.085 de dolari , ceea ce reprezintă aproximativ 445.000 de euro la cursul de schimb.
În 2016, Cheyenne s-a clasat pe locul 21 pe lista Top500, o clasificare a celor mai mari supercomputere de pe planetă. În prezent, se află pe locul 160 în această listă.